ЕС тества детектор на лъжа с изкуствен интелект по границите

AI детектор на лъжа ще помага на служителите в граничните пунктове на ЕС

Европейският съюз провежда експеримент с технология за изкуствен интелект (AI), която ще действа като детектор на лъжа при проверки на граничните пунктове. Проектът се нарича iBorderCtrl, съобщава сайтът на Европейската комисия.

AI системата ще обработва информация за хора, които пресичат границата на ЕС. Изкуственият интелект не само ще сверява документите, но и ще задава въпроси, които обикновено задават служителите на граничните пунктове.

Нещо повече, интелигентната система е способна да разпознава лъжите. Проследявайки мимиките на хората, алгоритъмът ще разкрива кога хората лъжат. Разбира се, митническите служители ще контролират процеса, но първоначалното разпознаване на лъжите е поверено на изкуствения интелект.

Системата работи в две направления. Първо, при оформяне на визата, изкуственият интелект „разговаря” с човека онлайн, ползвайки уеб камера. Ако не хареса нещо, AI отбелязва по особен начин съответния човек в базата данни, за да бъде проверен по-подробно от служителите на границата.

В момента алгоритмите на iBorderCtrl определят лъжата с точност около 76%. При внедряване на технологията се очаква точността да достигне 85%. Системата се тества в Унгария, Латвия и Гърция.

Пилотният проект ще продължи 6 месеца. Ако резултатите са добри, възможно е подобни системи да се появят на всички гранични пунктове.

Коментари по темата: „ЕС тества детектор на лъжа с изкуствен интелект по границите”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Изгоряха митничарите, бедничките 😉

Коментар