Социалният софтуер прави компаниите по-продуктивни

Близо 10 000 клиенти и партньори на IBM участват във форума Lotusphere 2009, който се провежда в Орландо, Флорида, съобщиха от IBS България.

Lotusphere е мястото, където корпорацията обобщава постиженията през отминалата година, анонсира нови продукти и решения и представя референции от клиенти.

Тазгодишната тема на Lotusphere 2009 е “Resonance”. В центъра на вниманието са големите потребители на Lotus технологии, сред които Coca Cola, HSBC и Netjets.

Coca Cola е избрала Lotus софтуер, поради няколко важни за нея характеристики: леснота на използване, скалируемост, отворена платформа, интеграция със SAP и с други приложения, мобилност. Компанията използва широките възможности на Lotus за съвместна работа, чат, блогове и др.

Netjets разчита на „социалния софтуер”, за да бъде по-различна от конкурентите си. Чрез Lotus съвместната работа е по-лесна и ефективна и това помага на Netjets да бъде по-продуктивна. Компанията използва WebSphere Portal, Lotus Notes, Lotus Sametime и Lotus Connections.

Тази година IBM ще се съсредоточи най-вече върху версия 8.5 на Lotus Notes and Domino, съобщиха от компанията. Потребителите могат да очакват новости в Lotus Sametime, Lotus Connections, BlackBerry, SaaS решенията и Lotus Symphony.

Новата версия 1.3 на пакета от офис приложeния Lotus Symphony, например, ще поддържа формата docx, познат от документите на Microsoft Office 2007. Lotus Sametime 8.5 пък ще бъде по-бърз, ще има iPhone поддръжка и уеб клиент.

Уикитата ще заемат централно място като услуга в Lotus Connections, която ще носи най-много стойност. „Profiles” се превръща в място, където се събира разнородна информация, включително микроблогване. Lotus Connection ще интегрира и възможности на социалната мрежа за професионалисти LinkedIn.

Популярните бизнес смартфони BlackBerry ще поддържат всички Lotus приложения, стана ясно на форума. В Domino 8.5 е осигурена поддръжка на BlackBerry BES Server. Потребителите на смартфона ще могат да работят с всички Lotus приложения, вкл. Sametime, Quickr и Connections.

Коментар