Евроком печели дело срещу Филмаутор

Телеком операторът Евроком Кабел Мениджмънт България спечели дело на втора инстанция, заведено през 2005 г. от дружеството за колективно управление „Филмаутор”.
В исковата си молба Филмаутор твърди, че Евроком дължи отчисления за авторски права, заради това, че препредава програмите на БНТ. Това действие сдружението разглежда като отделно използване на произведенията на авторите.
Претенцията е за български филми, излъчени по Канал 1 и Сателитен канал “България” в периода 1 януари до 1 март 2005 г.
Софийски Апелативен съд в свое решение от 30 ноември миналата година отхвърли напълно исковете на организацията “Филмаутор”. Решението на съда напълно съвпада с изразената по делото позиция на Евроком за авторските и сродни права, съобщиха от телеком оператора.
Евроком разпространява програмите на БНТ, тъй като българското законодателство му вменява това задължение, в защита на конституционното право на информация на българските граждани, аргументираха се от телекома.
Разпространението на посочените програми става едновременно и на същата територия, на която се осъществява и ефирното разпространение на програмите от страна на БНТ. Независимо дали крайният клиент гледа филм ефирно или със сигнал, получен по кабел, съдържанието остава едно и също, т.е. крайният клиент гледа един и същ филм, в едно и също време.
Това означава, че няма отделно използване на произведенията, включени в програмата и не следва отделно и самостоятелно основание за заплащане на отчисления на авторите, както твърди и защитата на Евроком по делото – адвокатите Людмила Дечева и Петър Антонов.
Съдебният състав подчертава, че не е налице основание за заплащане на отчисления на българските автори от страна на Евроком, тъй като компанията не извършва препредаване и не осъществява вторично използване на произведенията им.

Коментар