Фирмите управляват лошо виртуализацията

Бизнесът трудно интегрира виртуализация в своите ИТ инфраструктури, установи проучване на британската компания Vanson Bourne.

Две трети от фирмите не могат да определят колко виртуални машини са пуснати в техните организации, твърдят анализаторите.

Изводът е направен след проучване на сървърната виртуализация в 100 британски фирми с персонал над 3000 души.

Много компании нямат ефективни стратегии за управлeние на виртуализацията. Те създават виртуални машини в зависимост от нуждите си, но когато станат излишни, не ги премахват, твърди анализът.

Макар и над половината от анкетираните компании да имат системи за проследяване на виртуалните машини, 67% от ИТ директорите са признали, че не знаят колко е броят на тези машини.

Около една трета от бизнеса, обхванат в проучването, е децентрализирал управлението на виртуалните машини. Подобен подход позволява на различни потребители да създават и премахват машини, което лесно може да се превърне в кошмар за управлението.

Мениджърите си мислят, че са интегрирали виртуализация, но всъщност повечето технологии в компаниите им не вършат това, което ИТ директорите очакват.

Vanson Bourne съветва ИТ отделите да планират внимателно виртуализацията, като екипите по сървъри, сторидж и комуникации обсъждат съвместно кой какви нужди от ресурси има.

Коментар