HAMR вдига рязко обема на HDD в близките години

Капацитетът на твърдите дискове ще се покачи рязко в следващите няколко години, обещава един от основните HDD производители – Seagate. Това ще стане възможно, благодарение на технологията за магнитен запис с помощта на нагряване HAMR.

В началото на годината Seagate достави тестови образци на HAMR дискове на свои партньори, а масовото производство на подобни устройства с капацитет над 20TB беше планирано за 2020 г., пише The Register.

Но съгласно „пътната карта” на Seagate, огласена на форума A3 Tech Live в Лондон, серийни HDD с обем над 20TB и технология HAMR ще се появят на пазара малко по-късно – през първата половина на 2020 г.

„Пътната карта” на Seagate, огласена на форума A3 Tech Live в Лондон

Технологията HAMR (Heat-assisted magnetic recording) ще даде силен тласък за увеличаване плътността на записа на дисковете. Още през 2022 г. на пазара ще излязат устройства с капаците 36TB, а към средата на 2023 г. се очакват HDD с обем 48TB.

Що се отнася до традиционните устройства с PMR технология (перпендикулярeн магнитeн запис), те ще останат в продуктовата гама на Seagate и след масовото пускане на HAMR HDD, но капацитетът им няма да се увеличава съществено.

Докато в момента максималният обем на Seagate HDD е 14TB (3,5-инчов BarraCuda Pro), към средата на следващата година ще излезе PMR модел с обем 16TB. Съгласно графика на компанията, капацитетът на тези устройства ще нараства с не повече от 2TB.

Коментари по темата: „HAMR вдига рязко обема на HDD в близките години”

добавете коментар...

  1. Той

    Вдигат обема на HDD-тата, но нищо не пише за скоростта. Флаш дисковете са бъдещето, HDD-тата просто се мъчат да правят някаква конкуренция.

Коментар