48-ядрен Cascade Lake-AP ще подсили изкуствения интелект

Нов CPU на Intel включва 48 ядра и 12-канален контролер на паметта

Intel повдигна завесата пред нов процесор с 48 ядра, предназначен за използване в системи за изкуствен интелект. Чипът е от поколение Cascade Lake-AP, но засега липсват подробности за техническите му характеристики.

Процесорът е част от семейството Xeon Scalable – това са CPU-та, проектирани за изкуствен интелект, IaaS (инфраструктура като услуга) системи и други ресурсоемки приложения. Поколението Cascade Lake ще включва и потребителски процесори, но те ще бъдат обявени в началото на 2019 г.

Новият CPU имат многочипова структура, 48 ядра и 12-канален контролер на паметта. Intel твърди, че процесорът е демонстрирал 3,4 пъти по-голяма производителност в теста Linpack и 1,3 пъти в теста Stream Triad от AMD Epyc 7601.

Но Intel планира да пусне 48-ядрения чип чак в началото на 2019 г., докато AMD ще има по същото време 64-ядрен CPU Epyc от поколение Rome, произведен по 7-нанометров технологичен процес.

Освен процесори Cascade Lake-AP на хоризонта се задават и CPU Xeon E-2100 за работни станции от начално ниво. Те бяха обявени по-рано тази година, но сега вече са достъпни за поръчки от Intel.

Коментар