Лошо тримесечие за пазара на таблети

Apple остава лидер на слабия пазар за таблети с дял от 26,6%

Пазарът на таблети регистрира лошо трето тримесечие. Доставките са намалели с 8,6% спрямо същия период на миналата година и възлизат на 36,4 млн. броя, според доклад на анализаторската компания IDC.

Повечето доставки – около 31,6 млн. броя – се падат на обикновените таблети. Показателен за лошото състояние на пазара е фактът, че намаляват доставките на устройства с присъединяема клавиатура, при които доскоро се наблюдаваше ръст.

4,8 млн. таблета с присъединяема клавиатура са доставени на пазара в периода юли-септември, което е с 13,1% по-малко на годишна база, съгласно данните, публикувани от IDC.

Лидер на пазара за таблети остава Apple, като дори увеличава дела си от 25,9% на 26,6%. На второ място е Samsung, който регистрира отстъпление от 15,0% до 14,6%. В топ 3 попада още Amazon, съумявайки да увеличи дела си от 11,0% до 12,0%.

Четвърто и пето място заемат две китайски компании. Huawei покачва пазарния си дял от 7,6% до 8,9%, а Lenovo затваря Топ 5 с дял от 6,3%, докато година по-рано контролираше 7,7% от пазара на таблети.

Коментар