ARM процесори ще спасят Закона на Мур

Напоследък за Intel става все по-трудно да следва Закона на Мур, дефиниран от основателя на компанията Гордън Мур, съгласно който броят на транзисторите в чиповете ще се удвоява на всеки 18-24 месеца, съпроводено и с ръст на производителността.

Но друг разработчик на процесори, ARM, е на път да вдъхне нов живот на считания за изчерпан закон на Мур. Британският холдинг, който неотдавна мина под контрола на SoftBank, има план да повишава производителността на процесорите си с 15% всяка година, стана ясно миналата седмица на Arm Tech Symposia Taiwan 2018 в Тайпе.

Още през август ARM разкри, че през 2019 г. планира да пусне 7-нанометрово процесорно ядро под името Deimos, което ще бъде с 15% по-производително от 7-нм ядро Cortex-A76, представено тази година.

Нещо повече, през 2020 г. се очакват 5-нм ядра Hercules от ARM, които ще предложат 2,5 пъти по-висока производителност от ядрата Cortex-A73, излезли през 2016 г.

ARM процесорите с увеличена производителност ще се използват за най-различни приложения, вкл. терминали, датчици, свързани автомобили, умна медицина, автоматизирани сервизни услуги и други, попадащи в категориите IoT, 5G и AI, които се отнасят към петата вълна на компютъризация – събиране на данни (IoT), предаване на данни (5G) и анализ на данни (AI).

Според стратезите на ARM, новите технологии IoT, 5G и AI ще направят живота по-удобен, в сравнение с ерата на РС-тата, интернет, смартфоните и облака. Очаква се умните градове и Индустрия 4.0 да имат най-голям ефект в Азиатско-Тихоокеанския регион.

Коментар