Германия ще търси пробив в изкуствения интелект

Европа е дом на едва 14% от световните инвестиции в изкуствен интелект

Германия трябва да задели милиарди евро, с които да обезпечи плана си за развитие в областта на изкуствения интелект, в противен случай рискува да изостане от САЩ и Китай, заяви висш правителствен служител в края на миналата седмица, цитиран от Ройтерс.

Предупреждението идва от Ларс Клинбийл – генерален секретар на Социалдемократическата партия. Първоначалният проект на стратегията за развитие в областта на AI, публикуван по-рано тази година, не отговаря на очакванията, пише Клинбийл в коментар за вестник „Tagesspiegel“. „Наистина се нуждаем от пробив. Трябва да спрем да приемаме темата „полекичка“, казва той.

Производителите на автомобили като Volkswagen и Daimler са уязвими на конкуренцията от страна на дружества с „несъществуващи“ материали активи – като например платформата Uber, която използва изкуствен интелект. По същество това са компютри, които могат да бъдат „обучени“ за решаване на задачи и предлагане на цифрови услуги.

Поради тази причина Германия трябва да навакса изоставането си от световните лидери в изкуствения интелект. Страната обаче е затруднена от остаряла научноизследователска инфраструктура и ограничителни закони за защита на данните. „Нуждаем се от конкретна инвестиционна стратегия за изкуствения интелект, която да бъде подкрепена от сума, измервана в милиарди“, подчертава Клинбийл.

Изследователи от CB Insights изчисляват, че общите инвестиции в новосъздадените фирми за развитие на AI технологии през миналата година възлизат на 7,3 млрд. долара. Китай концентрира 48% от общия обем инвестиции в стартъпи, САЩ – 38%, а Европа е дом на едва 14% от световните вложения в тази област.

Коментари по темата: „Германия ще търси пробив в изкуствения интелект”

добавете коментар...

  1. ха

    Хаха така е – досмешава ме и от такива коментари. То и затова такъв ми е ника… В случая този коментар не беше упрек към статията на technews.bg, а по-скоро беше изказване от вида “до къде стигнаха нещата”.

  2. хаха

    А като четеш коментари от хора дето си нямат идея … не може да не ти досмешава.

  3. ха

    Като политици ти казват какво да правиш … не може да не те досмешава.

Коментар