Малкият бизнес ще поддържа ИТ харчовете

Малкият и среден бизнес ще поддържа високо ниво на ИТ харчове през настоящата година, твърди доклад на британската компания YouGov.

Въпреки икономическата криза, фирмите от този сектор не планират да спрат или да намалят драстично покупките на хардуер и софтуер. Наскоро Forrester прогнозира, че като цяло за световния пазар ИТ харчовете ще намалеят с 3% през настоящата година.

Една четвърт от анкетираните са заявили, че ще се опитат да избегнат редуциране на ИТ бюджетите, което е значително по-голям процент, отколкото за други дейности.

YouGov е анкетирала 500 компании с персонал до 50 човека.

На първо място малките компании ще съкратят разходите за бизнес пътувания и реклама – съответно с 19% и 18%, твърди проучването.

Служителите в по-големите компании ще бъдат най-силно засегнати от намаления в заплащането, се казва още в анализа.

Само 3% от мениджърите са посочили, че ще преразгледат тарифите за газ и електричество, с цел да намалят разхода на енергия. Тази пренебрегвана възможност би осигурила на компаниите значителни спестявания, коментират анализаторите.

Повечето големи ИТ корпорации обаче предприеха драстични мерки за икономии в условията на криза. Водещи доставчици на хардуер, както и играчи от сектора на софтуера и комуникациите обявиха съкращения на хиляди от своите служители.

Коментар