Как да изберем GPS навигатор

Милиони воини на пътя окончателно са сгънали и прибрали картите с бензиностанции в джобчето на вратата и са поставили на удобно място устройства с глобална позиционираща система.
Сещате се за тези малки джаджи със сателитна връзка, чиято задача е да предават точна информация за местонахождението ви. GPS навигаторите могат да ви помогнат да стигнете до вашата цел посредством гласови и визуални инструкции.
Но, разбира се, вие сте наясно с това. Нащрек сте дали GPS джаджата предлага милиони свързани „точки на интерес” (POI), като например ресторанти, бензиностанции, хотели, банкомати и туристически атракции. Освен това знаете, че ако се загубите, GPS устройството ще преизчисли как да се върнете.
Това, което може би не знаете, са новите впечатляващи функции, добавени в тези мобилни помощници.
Така че, ако сте на път да купите своя пръв (или нов) GPS навигатор, имайте предвид следните 5 тенденции. Много от днешните устройства имат поне две от тези ценни функции.
Блутут
Блутут е бежична технология за къси разстояния, разработена за комуникация между мобилни устройства – например клетъчен телефон и хендсфри приспособление. Ако имате GPS навигатор с вградена блутут технология и мобилен телефон, който също я поддържа, можете да провеждате разговорите си, използвайки GPS устройството като външен говорител, вместо да закрепвате хендсфри слушалка на ухото си (а преди това първо ще видите кой ви търси, като телефонният му номер или име се появи на екранчето).
Или – в зависимост от сложността на GPS устройството, можете да изберете точка на интерес, като например ресторант, след което джаджата ще се свърже със заведението, така че да направите резервацията си по телефона.
Реч вместо текст
В някои нови модели GPS-и е включена опцията речево предаване на текст („text to voice”). Тя е удобна, защото предлага следното – вместо гласът от навигационната машинка да ви казва: „След 800 метра завийте наляво”, упътването е далеч по-конкретно: „След 800 метра завийте наляво по улица „Атанас Далчев”.
Разбираемо е, че много хора предпочитат да чуят изговорено името на улицата, вместо да отклоняват вниманието си от пътя, за да го видят на GPS картата или да се оглеждат за табела. А някои навигационни устройства дори възприемат глас, тоест можете да дадете устно търсения адрес, вместо да го набирате.
Вградена батерия
Преди време употребата на GPS устройства беше ограничена само вътре в автомобила – или защото навигационната система е вградена в превозното средство, или защото черпи захранването си от автомобилната запалка…
Сега, обаче, повечето, ако не всички, GPS-и имат вътрешна зареждаща се батерия, което означава, че можете да вземете и използвате навигационния си асистент в който и да е автомобил и дори когато се движите пеша. Факт е, че много устройства предлагат също така маршрути за велосипедисти и пешеходци – нещо, което е изключително предимство, ако пътуването ви предвижда посещения на забележителности.
Информация за трафика в реално време
Опция мечта за ежедневно шофиращите в София… Някои нови модели са способни да ви осведомяват в реално време за проблеми с трафика, така че да имате едно наум и при желание да избегнете натоварените зони, места на пътно-транспортни произшествия и участъци, в които тече ремонтна дейност. Това става, като GPS устройството уловя информацията, предавана бежично на FM честота, чрез малката си антена приемник.
Услугата трафик информация се предлага в някои големи градове в САЩ срещу малка годишна такса за обновяване в реално време. За съжаление, у нас тя все още е блян. Но чисто технологично – джаджите са факт.
Възпроизвеждане на мултимедия
Тъй като много GPS модели вече имат разширяема памет, зареждаща се памет и чувствителен на допир интерфейс, става ясно защо дублират портативните медийни плейъри. Повечето навигационни устройства позволяват слушането на МP3 музика (през външния си говорител или със слушалки, чийто кабел е мушнат в предназначения за тази цел порт на GPS-a), зяпането на снимки в JPG формат (една по една или в слайдшоу режим) или гледането на видео клипове (чудесен начин да усмирите малките пътници на задната седалка).
Преди това ще се наложи да копирате медийното съдържание във вътрешната памет на GPS устройството, като използвате USB кабел или карта памет. А след това пътят е ваш и нека купонът започне.

Коментар