Звукозаписната индустрия сменя курса, за да излезе на печалба

След години на безплодни усилия да спре цифровите пирати и незаконното копиране на музикални файлове, музикалният бизнес реши да копира методите на пиратите. Този нов курс на поведение се дискутира на конференцията на музикалната индустрия, която се провежда в Кан, Франция.
Според експерти от индустрията, през следващите месеци ще получат голямо разпространение онлайн и мобилни услуги, които ще предлагат на слушателите неограничен „безплатен” достъп до милиони песни.
За разлика от незаконните услуги за обмен на файлове, които музикалната индустрия обвинява за отговорни за милиарди долари в загубени продажби, тези нови предложения са напълно легални.
Услугите в същност не са безплатни, но плащането е включено в цената на нов мобилен телефон или в договор за широколентов достъп до интернет, така че за потребителят то е скрито до известна степен. И, за разлика от пиратските сайтове, тези услуги носят приходи за музикалните компании.
Досега индустрията настояваше безкомпромисно за продажба на песни на парче от легални сайтове като iTunes на Apple или чрез абонаменти за услуги, които не позволяват на слушателите да притежават реално музиката. 
Но през последната година много хора от музикалната индустрия се убедиха, че подобни предложения никога няма да заместят приходите от намаляващите продажби на CD-та. Междувременно даунлоудът от най-голямата легитимна услуга за музика iTunes отбеляза нулев ръст.
Може би най-известната услуга, която осигурява неограничен даунлоуд, е Comes With Music на Nokia, която я предлага заедно с нейните мобилни телефони. Тя дава възможност на потребителите да изтеглят колкото песни искат от каталог с повече от пет милиона заглавия, когато купят определени модели телефони.
Теро Оджанпера, който ръководи отдела за развитие на развлекателните услуги в Nokia, каза на конференцията в Кан, че услугата Comes With Music ще се разшири през първото тримесечие на тази година и ще се предлага в Австралия и Сингапур. В Европа Comes With Music стартира най-напред в Англия през миналата есен, а по-късно през 2009 година ще се предлага и в други европейски страни.
Друг вариант на предлагане на изтегляне на неограничен брой песни е чрез договори с доставчици на интернет услуги. В него много хора от музикалната индустрия виждат ключа към ограничаване на пиратството, поради директната връзка на доставчиците с уеб потребителите. Датският интернет доставчик TDC, например, предлага неограчен доунлоуд на своите абонати. Много техни колеги от Европа започват да пускат подобни услуги.
Правителството на остров Ман обяви планове за една система, в която от клиентите с абонамент за широколентов достъп ще се изисква да плащат номинална месечна лицензионна такса. Те ще могат да свалят законно музика от всеки източник, дори от онези сайтове, които в момента се считат за незаконни.
“В крайна сметка, ние не може да спрем пиратството, така че, да го приемем”, каза Рон Бери, мениджър на вътрешни инвестиции в правителството на остров Ман.
Музикалните компании избягваха подобни услуги в миналото. Но сега показват нова гъвкавост в лицензирането на музика, тъй като чувстват, че собственото им съществуване е все по-застрашено.
Интернет доставчиците също показват известна сговорчивост, след като доскоро отказваха да участват активно в борбата срещу пиратството. Сега те търсят начини да включат предложения за музика в техните пакети за широколентови услуги.
Правителствата на някои страни също изискват по-голяма активност от интернет доставчиците. Франция подготвя закон, който ще налага на доставчиците да забраняват достъп до интернет за потребители, които редовно нарушават авторските права.
Великобритания, междувременно, предупреди, че ще предложи нови закони, ако доброволните мерки за ограничаване на пиратството са неуспешни.
Според представители на музикалната индустрия и Никълъс Ленсмън, генерален секретар на асоциацията на доставчиците на интернет услуги във Великобритания, скоро ще бъде постигнато лицензионно споразумение, което ще предостави неограничени музикални услуги на потребителите чрез интернет доставчиците.
Производители на мобилни телефони, междувременно, също биха искали да добавят музикални услуги с разгорещяването на битката между компании като Nokia, Apple и BlackBerry.

по темата: „Звукозаписната индустрия сменя курса, за да излезе на печалба”

добавете коментар...

  1. Евок Севок

    Ако филмовите компании последват примера на музикалните, нещата се подреждат като в сапунен сериал. Браво! Чакаме продължение.

Коментар