Тази вечер: лекция за квантовите компютри

Ричард Файнман предлага идеята за квантовия компютър през 1982 година (снимка: Richard Hartt/Caltech Archives)

Този четвъртък – 08 ноември – професор Николай Витанов ще проследи една от най-интересните и интригуващи теми на 21 век – квантовите компютри. Мероприятието се организира от катедра Астрономия при СУ „Св. Климент Охридски“.

„Ще се „квантуваме“ в позната обстановка, казват оттам – става дума за А205 или А207 на Физическия факултет на Софийския университет (бул. Джеймс Баучер №5, втори етаж на сграда А) от 19.30 ч.

За мероприятието има специален повод – навършването на 100 години от рождението на един от най-великите физици на 20 век – Ричард Файнман.

През 1982 година Файнман предлага идеята за квантовия компютър – машина, работеща по законите на квантовата физика, която може да реши задачи, практически нерешими за добре известните ни класически компютри.

В лекцията ще бъдат представени историята на квантовите компютри от Файнман до наши дни, досегашните успехи и неуспехи, перспективите за тяхното построяване и задачите, които те ще могат да решат.

Коментари по темата: „Тази вечер: лекция за квантовите компютри”

добавете коментар...

  1. VAL10

    Силно се надявам лекцията да бъде качена в YouTube…повече интерактивни лекции трябва да се провеждат. За да могат тези които са заинтересовани от даден материал или лекция да “присъства” и да може да си зададе въпросите.
    Да изпреваря събитията … живея в София но не мога да присъствам.

  2. Anonymous

    браво, ама леко късно дет се вика поне ден по рано да беше новината

  3. Yo

    Ричард Файнман е уникална личност, силно препоръчвам книгата му “Сигурно се шегувате, г-н Файнман”, както и лекциите му в Youtube. Страхотни обяснения на прост език, с много хумор. Дано лекцията пресъздаде това усещане.

  4. ха

    Според Wikipedia Юрий Манин предлага идеята за квантовите компютри една година по-рано. Отново според Wikipedia предложението на Файнман е през 1981, а не 1982.

  5. Programist

    За родените в Провинцията-“Суджук”-няма да “квантоват”,само за софиянци е лекцията!

Коментар