ERP системите интегрират POS модули

„Добавянето на POS модул направо в ERP софтуера безспорно е следващата стъпка в развитието на системите за управление на бизнеса“, заяви Анастас Шопов, мениджър „Бизнес развитие“ на ERP.BG

През последните години системите за управление на бизнеса обхващат все повече аспекти от работата на предприятията и автоматизират постъпателно повечето процеси в тях. Производството, складовите наличности, маркетингът, продажбите, счетоводството и човешките ресурси са само част от областите и дейностите, които във все повече компании днес се управляват от мощните бизнес системи от клас ERP.

А най-новата тенденция в сектора е интегрирането на POS (Point Of Sale) функционалностите като част от самите ERP решения. ERP системите отдавна се свързват с т.нар. „точка на продажба“, но най-често тази интеграция се прави с външни POS решения, работещи там.

„Добавянето на POS модул направо в ERP софтуера безспорно е следващата стъпка в развитието на системите за управление на бизнеса. Този подход създава огромни нови предимства и има потенциала да промени в голяма степен сегмента на продажбите на дребно“, разказа Анастас Шопов, мениджър „Бизнес развитие“ на ERP.BG.

Българската софтуерна компания вече е в процес на разработка на POS модула към своята система EnterpriseOne. Това е едно от първите ERP решения, разработени в България, както и първото изцяло оптимизирано за мобилни устройства, включително и за тъчскрийн дисплеи. През годините ERP.BG създава и редица други иновации, които поставят компанията сред най-напредналите в този сектор у нас.

ERP системата EnterpriseOne е първата в страната с модул за обединени комуникации, както и първата, която разполага със собствена пълноценна екосистема за разработка на приложения от външни разработчици. Този подход позволи на компанията през последните години да изгради мащабна мрежа от партньори в България и други страни.

POS представлява концепция за управление на т.нар. „точка на продажба“ в търговските компании, която дава наименованието и на съответния клас софтуерни решения. През последните десетилетия на пазара се наложиха широк набор от такива продукти, а повечето разработчици и доставчици на ERP системи вече имат сериозен опит в интергацията с тях. Добавянето на пълноценен POS модул като част от самата ERP система обаче променя много неща.

Интеграцията на POS функционалностите като модул – съставна част от ERP системата – има редица предимства. Този подход позволява клиентите да се обслужват много по-бързо, а продажбите веднага да се отчитат в основната система, което автоматично води до генериране на фактури и други счетоводни документи.

Ако закупуваната стока се намира примерно във фирмения склад, там веднага могат да получат съобщение за продажбата и своевременно да подготвят продукта за доставка. Ако артикулът не е наличен, продавачът може да види в системата дали се планира неговата скорошна доставка и да информира клиента.

„Внедряването на POS модул като част от ERP системата е много по-лесно и в голяма степен – по-изгодно в ценово отношение, в сравнение с избора на отделно POS решение. Много по-големи обаче са ползите от повишената ефективност на компанията и по-качественото обслужване на клиентите“, поясни Анастас Шопов.

Коментар