Италиански закон брани киното от интернет

Италианският министър на културата и туризма Алберто Бонисоли наскоро представи закон, който изисква всички филми италианско производство първо да се представят в кината, преди да достигнат стрийминг платформи като Netflix, Prime Video и други подобни доставчици.

Трябва да има минимум 105 дена разлика между появата на филм по кината и пускането му в уеб-платформите и стрийминг сайтовете. Тази разлика може да бъде съкратена до 60 дена, ако даден филм се излъчва в по-малко от 80 кина или пък има по-малко от 50 000 зрители през първите три седмици, съобщи Engadget.

Бонизоли не крие разсъжденията, които стоят зад тези ограничения: това означава „защита на кината“, които, според него, „имат нужда от филми, които да им гарантират доход”. Според италианската медийна индустрия, стрийминг услугите представляват „нелоялна конкуренция”.

Италианският закон не е чак толкова суров, колкото френският, който изисква тригодишно изчакване между театралната премиера и появата в стрийминг услугите. Целта в крайна сметка е все същата – да се съхрани един традиционен подход към филмовите представяния (и бизнеса, който зависи от това).

Дали законът ще проработи в желаната посока или не – предстои да се види. Анализаторите коментират, че задължителният времеви буфер в Италия може да попречи на местните филми да се появят директно в Amazon или Netflix, но това не означава непременно, че хората ще идат на кино – може би те просто ще почакат, за да видят филмите в стрийминг платформите.

Коментари по темата: „Италиански закон брани киното от интернет”

добавете коментар...

  1. Saevar

    аз ходя на кино, иначе у дома нямам Нетфликс нито подобна стрйиминг услуга, направил съм си торентите дирекно на ТВ-то и като чукна заглавието на даден филм ми излиза и почвам да го гледам докато го смъквам, това са ползите на Андроид ТВ … пари на еврейте не давам… 🙂

Коментар