Три китайски бранда в Топ 5 на смартфон пазара в ЕМЕА

Смартфони за 29,8 млрд. долара са доставени на пазара в ЕМЕА през третото тримесечие

Пазарът на смартфони в региона EMEA (Европа, Близкия изток и Африка) е намалял през третото тримесечие с 5% на годишна база по брой доставени устройства, но същевременно расте в стойностно изражение с 10%, достигайки 29,8 млрд. долара, според доклад на IDC.

Челната петица на доставчиците формират Samsung, Huawei, Apple, Transsion (китайска компания, която предлага смартфони с търговските марки Tecno, Itel, Infinix и Spice) и Xiaomi. Така три китайски производителя заемат трайно позиции в Топ 5 на пазара в ЕМЕА.

Лидерът Samsung регистрира спад в доставките с 14,6% до 26,8 млн. броя, което отрежда на компанията дял от 30,1%. Отрицателна динамика показва и Apple, при която доставките са намалели с 6% до 17,2 млн. броя през третото тримесечие, спрямо същия период на миналата година.

Според анализаторите, един от факторите за спад при Apple е липсата на нови продукти в разглеждания период. iPhone XS се появи в края на третото тримесечие, а продажбите на iPhone XR започнаха едва през текущото четвърто тримесечие.

Същевременно, китайският производител Huawei продължава да засилва позициите си в региона. Компанията е доставила 17,2 млн. смартфона през тримесечието, бележейки ръст от 55%, който й отрежда пазарен дял от 19,3%.

Анализаторите подчертават успехите на китайския производител в Европа. По данни на IDC, през последната година Huawei почти е удвоил европейските си продажби на смартфони с цена над 200 долара. Освен това на Европа вече се падат почти половината от приходите на Huawei от износ на смартфони.

Коментари по темата: „Три китайски бранда в Топ 5 на смартфон пазара в ЕМЕА”

добавете коментар...

  1. Saevar

    на жената й дадоха служебен Samsung S9, по-голям боклук от тва нещо няма, неможе да имаш 2 сим карти и Сд карта едновременно, може или само 1 сим карта и Сд или 2 симкарти без Сд, пълен е с Bloatware, отне ми няколко часа да го оправя.. и още куп минуси, единствено камерата е хубава понеже прави 4К видеа… до сега сме били само на Lenovo, HTC и Huawei, и мисля да се придържам към тях…

Коментар