Пристрастените към интернет се вбесяват при Wi-Fi срив

Ядосвате ли се, когато прекъсне интернет-връзката ви? Когато цифровите технологии спрат работа, хората със страх да не пропуснат нещо онлайн и пристрастените към интернет реагират доста бурно, посочва ново проучване на Хелион. Изглежда на пръв поглед логично, ала фактът, че учените се занимават с това, касае пряко работата на доставчиците на уеб-услуги по поддръжка и обслужване на клиентите.

Изследователите, започнали това проучване – психолозите д-р Лий Халингтън и д-р Марк Скейс от Университета Де Монтфорт във Великобритания – показват, че определени личностни нагласи влияят пряко на отклика на хората спрямо сривовете на технологиите. Тези потребители, които са по-невротични и екстровертни, демонстрират по-екстремни реакции при сривове на цифровите технологии.

Фрустрация – това е начинът, по който ние реагираме на сривовете на технологиите и комуникациите, с които работим, казва водещият автор д-р Лий Халингтън, цитиран от medicalxpress.com. Това състояние обаче има своите нюанси. Когато не можем да сме онлайн, ние реагираме с цяла палитра от емоции – ядосваме се, паникьосваме се или се депресираме.

Подобни лоши реакции обаче не само не са полезни; те могат да имат дългосрочно негативно влияние върху производителността и постигането на поставените цели. Сривът води до намаляване на ефективността на работата. С други думи, дори след възстановяването на функционирането на устройствата има голяма вероятност човекът да остане гневен, ядосан и съответно непродуктивен в работата си.

От друга страна, разбирането за това как хората реагират на подобни ситуации може да помогне за правилното реагиране към фрустрацията. „Ако сривът на технологиите се дължи на злонамерена кибер-атака, то това може да повлияе на бизнеса на много хора – затова е важно да разбираме реакциите, за да минимизираме негативните ефекти“, казват психолозите.

Но това не е всичко. „Ако можем да разберем какво кара хората да реагират по определен начин и защо се появят тези различия, можем да се уверим, че когато има срив, хората ще получат правилната подкрепа и ще получат съответните релевантни знаци, насочващи ги как да получат помощ“, каза д-р Хадлингтън. Това може да бъде важно за работата на отделите по поддръжка и услуги за потребителите.

В рамките на проучването 630 участници на възраст между 18 и 68 години са попълнили онлайн въпросник, в който са докладвали за реакциите си при срив на технологиите, като например страх от липса на информация, гняв, недоволство и др. Резултатите показват, че най-острите негативни реакции всъщност са производни на т. нар. страх да не пропуснеш нещо, пристрастяването към интернет, екстровертните нагласи и невротизма.

Резултатите показват и ясна връзка между възрастта и реакциите: с увеличаването на възрастта нивото на чувство на неудовлетвореност, което човек изпитва заради срива, намалява.

Коментари по темата: „Пристрастените към интернет се вбесяват при Wi-Fi срив”

добавете коментар...

  1. 1

    Следващата стъпка е да се сдобиеш с една твоя пещера.
    Защото и боя да сложиш, пак няма да се отървеш.

  2. Saevar

    аз съм изключил WIFI-то у дома и от както го изключих спя през нощта като къпано бебе, гледах филм за тва на някои хора колко им вреди и реших да експериментирам като го изключа, оказа се че ми влияе и на мен, а при положение че имам 1 гигабит връзка с WIFI няма как да го използвам на 100%, за тва всичко на кабел, следващата стъпка е да боядисам спалнята с боя която спира всякакви такива вълни…

Коментар