Intel подобрява мобилната технология Centrino

Процесорният гигант Intel разкри подробности за своята мобилна технология от ново поколение Centrino Duo по време на форума за разработчици в Сан Франциско. В резултат на подобренията преносимите компютри ще работят по-бързо при безжичните комуникации.
Процесорът Intel Core 2 Duo, който играе основна роля в тази платформа, ще предлага повишена производителност и възможности за икономия на енергия. Освен това компанията обяви програма за съвместимост на бъдещите продукти по стандарта 802.11n, с цел безпроблемни комуникации с разнообразни точки с Wi-Fi достъп.
Платформата Intel Centrino Duo, която по график се очаква да бъде въведена през първата половина на 2007 г., ще подобри работата на процесора Core 2 Duo чрез нови възможности за икономия на енергия и по-бързи шини откъм входната страна. По-дългото пребиваване в състояние “Enhanced Deeper Sleep” в условията на намалена енергийна консумация и динамичното комутиране на шините, например, осигурява контрол върху усреднената консумация при повишена производителност.
Новата мобилна платформата ще включва и Wi-Fi решение, съвместимо с разработваната спецификация 802.11n. За да се гарантира оптимално използване от страна на потребителите на безжични продукти по този все още неодобрен стандарт, Intel са създали програма за съвместимост с 802.11n. В нея ще се включат водещите доставчици на точки за достъп, вкл. Buffalo, D-Link, Linksys и Netgear, които ще участват в тестове за съвместимост, производителност, обхват на действие и стабилна работа на устройствата 802.11n.
Intel обяви също, че в сътрудничество с Nokia ще предостави продукти за интегрирана широколентова безжична връзка с използване на 3G технология. Това допълнително ще разшири възможностите на потребителите на преносими компютри за комуникации, като се има предвид бързото навлизане на мрежите от трето поколение.

Коментар