ТУ-София се сдоби с лаборатория по роботика

Нова учебна лаборатория „Роботика и автоматика“ отваря врати в Техническия университет – София. От началото на декември студентите в катедра „Автоматизация на елекрозадвижванията“ при факултет Автоматика ще могат да се обучават, да програмират промишлени роботи и да работят с модерни индустриални технологии, като системи за машинно зрение, серво-системи, e-F@actory, SCADA и др.

Лабораторията е изградена по инициатива на ТУ – София и инженеринговата компания „Ехнатон България“, в партньорство с „Мицубиши Електрик“. Инвестицията в наука и развитие на територията на университета е част от сътрудничеството между бизнеса и образованието, подчертаха от ТУ-София.

„Изключително важно е прякото участие на бизнеса в процеса на обучение на студентите. Не само от гледна точка на осъвременяване материалната база в университета, но и по отношение на адаптирането на обучителните програми в реално време според изискванията на бизнеса“, заяви чл.-кор. проф. дтн. Георги Михов, ректор на ТУ-София.

Лабораторията „Роботика и Автоматика“, оборудвана с най-съвременните технологии в автоматизацията, ще помогне на българските студенти да свържат знанието с приложния опит, посочи инж. Симеон Илински, изпълнителен директор на „Ехнатон България“.

„Тази лаборатория отговаря на нашето разбиране за ефективно сътрудничество между бизнеса и образованието – не да подкрепим един, а да дадем шанс на всички млади инженери и специалисти, които се обучават тук, да получат знанието и възможността да променят средата и профила на икономиката в България“, допълни Илински.

Коментар