Майкрософт да съкрати чужденците, иска сенатор

Политически фигури в САЩ се опитват да повлияят на процеса на съкращения, които Майкрософт обяви, че ще предприеме.

Сенаторът републиканец Чарлз Грасли изпрати писмо до СЕО-то Стив Балмър, в което настоява корпорацията да съкрати първо чужденците с визи H-1B, съобщи vnunet.com.

Миналата седмица Майкрософт обяви, че планира да освободи 5000 от своите служители в следващите 18 месеца. 1400 души ще бъдат съкратени незабавно, уточниха от компанията.

Грасли иска от Майкрософт подробна справка за това колко чужденци работят в компанията по програмата за H-1B визи и какво е съотношението между персонала от тази група и родените в САЩ работници в списъка за освобождаване.

При съкращения компаниите не трябва да запазват служителите с H-1B или други работни визи за сметка на квалифицираните американски работници, пише Грасли в писмото си до Майкрософт.

“Нашата имиграционна политика не е предназначена да вреди на американската работна сила”, казва сенаторът. Майкрософт има морално задължение да защити американските работници, като им даде приоритет в тези трудни икономически времена, допълва той.

Грасли е известен критик на програмата H-1B, по която се издават 65 000 визи на работници от чужбина с необходимото образование и още 20 000 на родени извън САЩ, но завършили американски университети.

Очаква се обаче програмата H-1B да продължи и следващата година, въпреки съкращенията, които обявиха повечето хай-тек компании.

Коментар