Онлайн търговец харчи най-много за R&D

Ново проучване класира на първо място по разходи за изследвания и разработки (R&D) гиганта в онлайн търговията Amazon. Данните, публикувани от Strategy Business, се отнасят за текущата година.

Amazon е инвестирал 22,6 млрд. долара в R&D през 2018 г., или 12,7% от всичките си приходи – това е с 40,6% повече, спрямо разходите на компанията в същото направление през миналата година.

На второ място в класацията е холдингът Alphabet, под чиято шапка оперира Google, с резултат от 16,2 млрд. долара. В топ 3 по разходи за R&D влиза и автомобилният производител Volkswagen ($15,8), който миналата година беше на пето място.

Топ 20 компании по разходи за изследвания и разработки през 2018 г.

Apple, която с известни колебания, все още е най-голямата публична компания, се нарежда на 7-мо място с R&D разходи в размер на 11,6 млрд. долара през 2018 г., спрямо 11,3 млрд. долара през миналата година. Преди нея се позиционират Samsung, Intel и Microsoft,

1000 публични компании, включени в проучването, са похарчили за изследвания и разработки тази година сумата от 782 млрд. долара, която превишава с 11,4% разходите им за R&D през 2017 г.

Най-много средства се влагат в изследвания и разработки в сферата на електрониката, компютърните изчисления, софтуера, интернет и здравеопазването, сочи анализът.

Коментар