LinkSure гради сателитна мрежа за безплатен интернет

Първият сателит на LinkSure се очаква да бъде изведен през 2019 г.

Лесно е да се приеме достъпът до интернет за нещо дадено, но на много места по света не е така. Сега китайската фирма LinkSure Network обяви решението си да изгради система от сателити, която ще бъде пусната в експлоатация до 2026 г. и ще осигурява безплатно достъп до интернет по целия свят.

Наречена „съзвездие LinkSure Swarm“, мрежата ще бъде оглавена от сателита LinkSure-1, който се очаква да бъде изведен през 2019 г. Той ще бъде последван от още 10 сателита до 2020 г. Общо 272 сателита и центрове за обработка на данни ще бъдат пуснати в действие в рамките на следващата осем години, предвижда планът.

Както при другите предложени системи от този тип, идеята е да се предава интернет от сателит към сателит, като в крайна сметка сигналът се излъчва и достига до области, които нямат необходимата наземна инфраструктура за високоскоростен достъп до мрежата. Ако дадено устройство вижда който и да е сателит от мрежата, то ще може да се свърже онлайн.

Според последните оценки, малко над половината от населението на света – около 4 милиарда души – имат достъп до интернет. Да бъдеш в състояние да получиш онлайн безплатно – би било огромна промяна за много отдалечени и развиващи се части на планетата.

Но цената на подобно начинание следва да се покрие отнякъде. LinkSure казва, че ще разчита на партньорства и приложения, които да осигурят финансиране. Навярно сърфиращите в интернет ще трябва да използват дадени приложения на LinkSure, при което ще виждат реклама.

Всички тези данни предстои да бъдат потвърдени. Според информация от LinkSure, че общата цена на проекта ще бъде около 3 милиарда юана (432 милиона долара).

Коментар