Tesla започва строителство на завод за $2 млрд. в Китай

Автомобилният завод на Tesla в Китай се очертава като първият изцяло собственост на чуждестранна компания (източник: CCO Public Domain)

Американският производител на електромобили Tesla обяви търг за строителство на завод Gigafactory близо до Шанхай. Поне един изпълнител е започнал да купува материали, коeто е сигурен признак, че строителството предстои, съобщи Ройтерс.

По-рано тази година се появиха информации, че Tesla е закупила в Китай участък на площ от над 860 000 квадратни метра за сумата от 140,51 млн. долара. Според последните информации, в строителството ще участва държавната компания Shanghai Construction Group Co Ltd., а подразделението China Minmetals Corp Ltd. изготвя материалите за основите на завода.

Първата фабрика на Tesla в Китай се оценява на 2 млрд. долара. Американският производител засилва присъствието си на най-големия автомобилен пазар в света, където печалбите му са засегнати от повишените тарифи за внос в САЩ.

Освен това Gigafactory се очертава като първият автомобилен завод в Китай, който принадлежи напълно на чуждестранна компания. Неговото строителство показва в каква степен Китай е готов да отвори своите пазари.

Коментар