Германия зове за обединение на Европа в изкуствения интелект

На Европа е необходим своеобразен „Airbus за изкуствен интелект”, смята германски министър (източник: CCO Public Domain)

Министърът на икономиката на Германия Питър Алтмайер призова европейските държави към сътрудничество в разработката на изкуствен интелект (AI), за да съкратят изоставането от Китай и САЩ, които са лидери в тази област.

На Европа е необходим своеобразен „Airbus за изкуствен интелект”, заяви Алтмайер, имайки предвид една от най-големите авиокомпании в света, създадена през 1970 година от сливането на няколко европейски производители.

Освен това Алтмайер призова немската автомобилна индустрия да се обедини за създаване на мобилна платформа, която събира от превозните средства данни за обучение на AI системите, използвани в транспорта, съобщава Ройтерс.

Германия планира инвестиции от 3 милиарда евро за разработка на изкуствен интелект в периода до 2025 г., но през следващата година федералното правителство ще отдели за AI само 356 милиона евро.

Това означава, че индивидуалните усилия на Германия ще бъдат недостатъчни за конкуриране на американските и китайските компании в сферите на приложение на изкуствения интелект, вкл. автоматизация на офис задачи, самоуправляеми автомобили и виртуални гласови помощници.

Коментар