Intel е близо до квантова алтернатива на CMOS

Структура на новата магнитоелектрическа спин-орбитална логика MESO (източник: Intel)

Още от 80-те години на миналия век електрониката разчита основно на полупроводниковата технология CMOS (complementary metal-oxide-semiconductor). Нейните предимства са добре известни, но потенциалът й вече е почти изчерпан, поради приближаване на границите на технологичните норми в производството на чипове.

На дневен ред сега е въпросът за прехода към друга технология, способна да обезпечи по-нататъшно намаляване на енергийната консумация, повишаване на производителността и степента на интеграция. Intel вече разработва логически устройства от следващо поколение съвместно с учени от Калифорнийския университет Бъркли и Националната лаборатория Лорънс Бъркли.

Става въпрос за магнитоелектрическо спин-орбитално (MESO) логическо устройство. За разлика от CMOS устройствата, работата на които е свързана с потоци електрони, MESO се възползва от ефекта на спин-орбитална трансдукция, който отразява връзката между спина на електрона и магнитното поле, създавано от движението му около атомното ядро.

Прототипът на логическо MESO устройство на Intel използва нов квантов материал, изграден при стайна температура, и магнитоелектрическо превключване. Според изследователите, MESO има потенциал да намали напрежението 5 пъти, а енергията на превключване – 10-30 пъти, в сравнение със съвременните логически схеми, изготвяни по технология CMOS.

Според други оценки, логическите микросхеми и памети, които използват технология MESO, ще превъзхождат съвременните си CMOS аналози от 10 до 100 пъти в енергийната ефективност и 5 пъти в степента на интеграция.

Intel търси революционни, а не еволюционни подходи за изчисления в ерата отвъд CMOS. Технологията MESO е изградена около нисковолтови връзки и нисковолтови магнито-електрически схеми. Тя обединява иновации в квантовите материали с компютърните технологии, поясняват от компанията.

Коментари по темата: „Intel е близо до квантова алтернатива на CMOS”

добавете коментар...

  1. офф

    Да ви имам и превода…

  2. Blah

    Intel явно се фокусират върху рекламата, вместо да си оправят бакиите с [липсата на] 10 nm технология при чиповете си. AMD ги изпреварват вече…

  3. VAL10

    Intel търси революционни, а не еволюционни подходи за изчисления в ерата отвъд CMOS – това трябва да е мотото на всички компании

  4. ха

    Да много близо били, ама май трябва да изхвърлят оборудване за стотици милиарди, което използват днес при производството си на CMOS. Едва ли им е по джоба… Иначе подобни иновативни технологии, които учените разработват както се казва с лопата да ги ринеш, но са изключително скъпи за внедряване, защото трябва всичкото оборудване да се подмени.

    На практика Интел яко се изложи в последно време и затова иска да повиши стойността на марката си, като са съвсем близо до нещо, което може би след 10 години ще влезе в масова употреба… Дотогава може би ще направят някои чипове в супер дребни серии за супер специализирани приложения, но дотам.

Коментар