Австралия узакони следеното с „бекдор” в криптиращите системи

Властите в Австралия ще могат законно да инсталират „бекдори” в системите за криптиране, за да получат желаната информация (източник: CCO Public Domain)

Австралия прие спорен закон, който предизвика сериозни критики от страна на технологичните компании. „Закон за достъп и съдействие 2018” дава право на компетентните органи да изискват от компаниите достъп до криптирана информация.

Компании, които откажат да предоставят достъп на специализираните органи, рискуват глоба в размер на 7,3 млн. долара, съобщи Engadget. Законът дава на властите право да изискват три типа достъп от доставчиците на комуникационни услуги:

• Първо, те могат да се обръщат към доставчиците на услуги с искане да използват вече налични средства за прихващане на информация за абонати.

• Второ, властите могат да изискват от доставчиците на услуги да инсталират нови средства за прихващане на информация за абонати, необходими за изпълнение на задачите от първия тип. В тази категория попадат, в частност, т.нар. „бекдори” (задни вратички) в системите за криптиране.

• И трето, компетентните органи могат да изискват от доставчиците на услуги техническо съдействие. Сътрудничеството с властите е доброволно, така че в този случай компаниите могат да отклоняват подобни искания, без да бъдат глобени.

Очаквано законът предизвика критика от големи компании като Apple. Производителят на iPhone недоволства срещу твърде широките формулировки, които дават на правителството огромни правомощия и застрашават киберсигурността и криптирането.

Коментари по темата: „Австралия узакони следеното с „бекдор” в криптиращите системи”

добавете коментар...

  1. ?

    Стана ми интересно за Норвегия. За какво говорите? Какво има в Норвегия, което можело да ти съсипе живота? Защо да не можеш да се “оплачиш на никой и не може да направиш нищо” ?

  2. Saevar

    до Петър Горанов:

    Норвегия не е цяла Скандинавия, като цяло в Дания, Швеция, Финландия, Исландия и Фарьорските острови си е демокрация както трябва да си бъде, Норвегия са малко по различни..

  3. Фофу

    Споко защо се притеснявате, нали освободиттеля на света, другаря ви Путин е тук и скоро ще донесе мечтаното ви освобождение от тия мръсни демократи, капиталисте. И той ви гарантира, че повече никой никого няма да следи.

  4. Петър Горанов

    До Saevar: Не знам дали си наясно каква точно демокрация има в Норвегия. Там властва нещо съвсем друго и опасно, което може да ти съсипе живота докато мигнеш с очи и не можеш да се оплачиш на никой и не може да направиш нищо.

  5. Saevar

    единствената демокрация която все още я има в света е в Скандинавските страни, в щатите демокрацията умира в края на 70-те началото на 80-те и те тва е…., който неиска да го следят да си криптира сам нещата на свои системи…

  6. Anonymous

    Демокрация – тоталитаризъм с IT мерки !

Коментар