Магазини в Китай отказват пари в брой

Простотата на електронните плащания, в сравнение с парите в брой, доведе то това, че някои магазини в Пекин и Шанхай престанаха да приемат кеш (източник: CCO Public Domain)

Популярността на електронните плащания вече е толкова голяма, че китайски магазини престанаха да приемат пари в брой. Централната банка на страната обаче предупреди, че подобно ограничение е незаконно, съобщава Ройтерс.

Според банката, практиката да не се приемат пари в брой е несправедлива спрямо онези, които не са свикнали с електронните плащания, и в крайна сметка може да доведе до загуба на доверие към физическите пари.

Обръщението на банката касае системите за електронни плащания Alipay на Alibaba Group и WeChat на Tencent Holdings, които стават все по-популярни в Китай. Плащания през тях вече се приемат не само в интернет, но и в обществения транспорт, в магазините и кафенетата.

Простотата на електронните плащания, в сравнение с парите в брой, доведе то това, че някои търговски обекти, особено в големи градове като Пекин и Шанхай, престанаха да приемат кеш.

Коментар