Във Великобритания: Факсът е абсурдна технология

Продължаващото използване на остарялата факс технология е „абсурдно”, според британски експерти (снимка: FreeImages.com/Joanna Kopik)

Британската Национална служба по здравеопазване (НСЗ) вече няма да има право да купува факс-машини. Забраната влиза в сила от следващия месец, съобщи ВВС.

До март 2020 г. пък службата ще трябва изцяло да прекрати употребата на този вид техника. Това предвижда ново нареждане на британското правителство, което определя работата с тази стара технология като „абсурдна”.

През юли Кралският колеж на хирурзите разкри, че НСЗ използва близо 9000 факс-машини из цяла Англия. В резултат на това Министерството на здравеопазването заяви, че е необходим спешен преход към „по-модерни комуникационни методи” с цел подобряване на безопасността на пациентите и кибернетичната сигурност.

Вместо архаичните факс-апарати, според Министерството на здравеопазването, трябва да се използва „сигурна електронна поща”. Продължаващото до момента използване на остарялата технология от страна на НСЗ е „абсурдно”, според Ричард Кер, който е председател на комисията по бъдещите технологии в Кралския колеж на хирурзите.

По неговите думи, от „решаващо” значение е здравната служба да инвестира в „по-добри начини за комуникиране на огромната информация за пациентите, която ще бъде генерирана” в бъдеще.

Лекари, фармацевти и други партньори на НСЗ определиха използването на факс-машини като остатък от „тъмните векове” на миналото. Някои от тях споделят, че често получават факс-съобщения, които са предназначени за съвсем други получатели.

Други обаче поставят въпроса за сигурността и надеждността на изцяло дигиталните инфраструктури в сферата на здравеопазването. Когато компютърен вирус или злонамерен хакер атакува ИТ инфраструктурата на болница или на цяла система от здравни заведения, опасността е за много голям брой пациенти, предупреждават опонентите в спора за факс-машините.

Коментари по темата: „Във Великобритания: Факсът е абсурдна технология”

добавете коментар...

  1. ха

    Е-пощата определено е архаизъм и аз нямах предвид нея. Говоря да осъществят малка нова разработка.

  2. г

    Най сигурния начин за комуникация, няма опасност от хакери

  3. Anonymous

    Е-поща е архаизъм от 1972 година.

  4. ха

    Факсовете са архаизъм. Ако искат сигурност на техниката – да си създадат съвременна директна технология за графично предаване (подобно на факсовете), но използваща криптирана връзка при комуникацията.

Коментар