Трудно достъпен остров ще получава доставки с дрон

Дроновете могат да решат проблема с доставките на трудно достъпни населени места (източник: CCO Public Domain)

Жителите на отдалечен остров в Северен Онтарио, Канада, ще започнат да получават стоки чрез дрон от следващата година, след като „Мууз Крий Първа нация” подписа търговски договор на стойност 2,5 милиона канадски долара с Drone Delivery Canada.

Остров „Мууз Фактори” е достъпен само с лодка през лятото, по леден път през зимата и евентуално чрез хеликоптер. Сега обаче доставките на важни стоки ще се извършват чрез дрон – от идната пролет.

Споразумението предвижда доставки чрез дрон на стоки, лекарства, храни и пощенски пратки от Музуни – най-близкия град на континенталната суша. Транспортните дронове ще могат да носят максимален полезен товар от 5 кг. Приблизително 10 минути ще трае тяхното пътуване над река Мууз.

„Опитваме се да обслужваме общества, в които липсва инфраструктура, където е много трудно да се доставят базови стоки или, когато все пак може, това е много, много скъпо”, споделя ръководителят на Drone Delivery Canada (DDC) Тони Ди Бенедето пред BBC.

Наред с доставките на стоки дроновете могат да помогнат и за наблюдението на сезонните промени в региона. Безпилотните апарати могат да наблюдават разлива на реката през пролетта, което досега е правено само с помощта на хеликоптер. С него обаче мониторингът е много скъпа процедура.

Коментар