Египет подгони Apple за антиконкурентни практики

Антимонополният регулатор на Египет заплаши Apple със съд, ако не коригира бизнес практиките си (източник: CC0 Public Domain)

Проблеми на пазара в Египет налегнаха Apple. Местните антимонополни органи обвиняват производителя на iPhone в нарушаване на законите в страната, в резултат на което флагманският продукт на компанията се продава по-скъпо, отколкото на други пазари.

Apple сключва ексклузивни споразумения с дистрибутори, като забранява на местните ритейлъри да купуват от други дистрибутори, което води до липса на конкуренция и повишаване на цените. Така например, iPhone XS в базова версия струва почти 1983 долара в Египет, докато в ОАЕ цената му е 1306 долара, отбелязва Блумбърг.

„Egyptian Competition Authority” (ECA), антимонополният орган на Египет, дава 60 дни на Apple да снеме ограниченията за водене на бизнес от своите партньори. Разпореждането идва след двегодишни проучвания на бизнеса на американската компания в страната.

От Apple все още няма официални коментари по възникналия проблем. Ако компанията не се съобрази с разпореждането, ECA заплашва да заведе дело срещу купертинския ИТ гигант.

Коментар