Япония оставя шансове на Huawei и ZTE в частния сектор

Япония се очертава като поредната държава, в която Huawei и ZTE трудно ще правят бизнес (източник: CC0 Public Domain)

Японското правителство няма планове да изисква от частните компании да избягват закупуването на „телекомуникационно оборудване, което може да има злонамерени функции”, като например изтичане на информация, заяви в четвъртък неговият топ говорител Йошихиде Суга.

Коментарът предполага, че Япония не възнамерява да разширява към частния бизнес политиката си да не закупува съмнително оборудване за правителството. Това стана, след като в понеделник страната издаде политическа директива за необходимостта от поддържане на киберсигурността в рамките на обществените поръчки.

Макар че китайските доставчици на телекомуникационно оборудване Huawei Technologies и ZTE  не са изрично упоменати, източници, цитирани от Ройтерс, твърдят, че директивата има за цел да попречи на участието на въпросните китайски производители в държавните поръчки в Япония.

Китайските доставчици на телеком оборудване вече се изправиха пред непреодолими прегради в САЩ, Австралия, Нова Зеландия и Великобритания. Наскоро финансовият директор на Huawei Менг Уанджоу беше арестувана в Канада, заради нарушаване на санкции срещу Иран.

Коментар