Android превзема още дял от пазара на смартфони

Над 85% е делът на мобилната платформа Android на пазара за смартфони (източник: CC0 Public Domain)

Мобилната операционна система Android не само ще запази лидерството си на пазара за смартфони, но и ще продължи да увеличава своя дял в близките години, прогнозира анализаторската компания IDC.

Предварителните данни за 2018 година сочат, че доставките на Android смартфони ще достигнат 1,2 млрд. броя, което е с 3% по-малко спрямо миналата година. Като се има предвид целия обем на смартфон пазара от 1,42 млрд. броя, то делът на Android възлиза на 85,1%, докато iOS устройствата – с очакван спад от 2,5% – държи 14,8% от пазара или около 210,4 млн. броя.

IDC очаква в периода от 2017 до 2022 г. доставките на смартфони под управление на Android да се увеличават средногодишно с 1,7%, достигайки 1,36 млрд. броя в края на разглеждания период. Същевременно, доставките на iPhone ще се запазят относително постоянни – на ниво 217,3 млн. броя към 2022 г.

Анализаторите прогнозират, че през 2022 г. Android и iOS ще имат дялове съответно 86,2% и 13,8% от пазара на смартфони. Доставките на устройства с други платформи ще паднат драстично – до 100 млн. броя, в сравнение с 600 млн. през 2018 г.

Android остава предпочитана операционна система на масовия пазар за смартфони и не се очакват промени в статуквото. Средната продажна цена на Android устройствата се е покачила с 9,6% през настоящата година – от 235 до 258 долара, благодарение на флагманските смартфони от китайски производители.

Тенденцията на покачване на средната цена на Android смартфоните ще продължи през 2019-а и следващите години, очаква IDC. Текущата ситуация е такава, че потребителите все по-рядко купуват нови смартфони в замяна на старите, а производителите се борят с това явление, предлагайки устройства с по-напреднали характеристики и по-добри материали, като увеличават производителността и запазват цената.

Apple ще продължи да доминира в сегмента на премиум телефоните, твърди прогнозата. Появата на по-скъпи айфони с по-големи дисплеи през третото тримесечие на годината ще покачи средната продажна цена на iPhone, но в същото време ще затрудни американската компания да увеличи доставките като брой.

Като цяло за пазара, изследването отчита нарастваща популярност на смартфоните с големи екрани. През 2018 г. най-силно е било търсенето на устройства с диагонал 5 до 5,5 инча, докато към 2022 г. се очаква най-продавани да бъдат смартфоните с диагонал от 6 до 7 инча.

Коментар