Строят нови соларни централи за Facebook

Facebook е решен да използва изцяло възобновяема енергия за операциите си (източник: CC0 Public Domain)

Eлектроенергийното дружество Walton Electric Membership Corporation (EMC), собственост на крайни потребители, сключи договори с разработчици на слънчеви електроцентрали за два проекта, които ще доставят енергия за новия център за данни на Facebook в Нютън Каунти, Джорджия.

Сътрудничеството е най-големият проект за слънчева енергия в щата. Самият център ще бъде захранван изцяло с възобновяема енергия. Facebook избра Walton EMC като доставчик още когато през март компанията обяви, че започва изграждане на съоръжението – сграда с обща площ 90 000 кв. метра.

Silicon Ranch и Strata Solar са фирмите, които ще изградят новите слънчеви централи от световна класа, за да захранват новия център за данни, съобщи GreenTech.bg. Центърът за данни на Facebook в Нютън е едно от най-модерните, енергийно ефективни съоръжения в света, което използва с 38% по-малко електроенергия от „средностатистическия” център за данни.

Постигнатото споразумение ще послужат като образец за подобни проекти из цялата страна и ще донесе икономически ползи на местно равнище, подчертаха от EMC.  Facebook, от своя страна, е решен да поддържа всичките си операции със 100% възобновяема енергия. Новите слънчеви електроцентрали ще помогнат на компанията да постигнем тази цел за центъра за данни в Нютън.

Коментар