Виетнам иска да отхапе дял от пазара на смартфони

Смартфоните Vsmart се продават във Виетнам на цена в диапазона $145-283 (снимка: Vingroup)

Vingroup, най-голямата по пазарна стойност виетнамска публична компания, подчерта амбициите си да стане голям играч на световната технологична арена, като пусна на пазара първия си смартфон. Компанията планира да го продава по цял свят.

Някога фокусиран върху бизнеса с недвижими имоти и търговията на дребно, конгломератът Vingroup наскоро стана първият „пълноправен” автомобилен производител във Виетнам. Автомобилното поделение се нарича Vinfast.

Сега обаче фирмата дава заявка да стане играч на смартфон пазара. Нейните четири модела телефони Vsmart се произвеждат в завод в северния град Хайфонг. Фирмата има капацитет да произвежда 5 милиона телефона годишно на първия етап.

„Vsmart е отправната точка за Vingroup да разработи екосистема за електроника и интелигентни продукти”, каза Нхуйен Виет Куанг, главен изпълнителен директор и вицепрезидент на Vingroup, цитиран от Ройтерс.

Първите смартфони Vsmart стъпват на чипсет Snapdragon и платформа Android (източник: Vingroup)

Виетнамската фирма иска да продава своите смартфони и други интелигентни продукти на всички континенти. Тя вече е идентифицирала Русия и Испания като първите пазари за предстоящата си атака. Vingroup притежава 51% от испанската технологична фирма BQ, което потенциално й отваря пътя към пазара в Европа.

Във Виетнам, която има население от 95 милиона души, Vingroup ще се стреми да спечели пазарен дял за сметка на Samsung и Apple. Четирите телефона Vsmart, обявени в петък, използват чипове на Qualcomm – Snapdragon 435, 430 и 660 – и операционната система Android. Те ще се продават в родната си страна в ценовия диапазон $145-283.

„Няма да спрем със смартфоните и постепенно ще пуснем и други интелигентни продукти”, заяви изпълнителният директор на VinSmart Тран Мин Трунг, без да уточнява за какви точно устройства става въпрос.

Коментари по темата: „Виетнам иска да отхапе дял от пазара на смартфони”

добавете коментар...

  1. :о)

    Щом притежават BQ няма какво да говориме, тия вече си продават 🙂
    Не е новина това.

Коментар