Чехия се включи в атаката срещу Huawei

Huawei ще трябва да оборва подозрения за шпионаж и пред чешките власти (илюстрация: CC0 Public Domain)

Чешкият регулатор на киберпространството предупреди телеком операторите в страната да не използват софтуер или хардуер от китайките производители Huawei и ZTE, тъй като представлявали заплаха за сигурността, съобщи Ройтерс.

Huawei, най-големият производител на телекомуникационно оборудване в света, е подложен на интензивен контрол от Запада, заради връзките си с китайското правителство – има подозрения, че неговото оборудване може да се бъде използвано от Пекин за шпионаж. Компанията многократно отрече подобни твърдения.

Законите на Китай изискват частните компании да сътрудничат на разузнавателните служби, поради което въвеждането на техниката им в ключови държавни системи може да представлява заплаха, коментира Душан Навратил, директор на Националната агенция за кибернетична и информационна сигурност (NCISA).

Системните администратори на критична информационна инфраструктура, независимо дали в държавния или частния сектор, трябва да предприемат „адекватни мерки” срещу заплахата, заяви Навратил.

Чешкото правителствено ведомство добави, че предупредителното известие се основава на негови констатации и такива на съюзниците.

В отговор говорител на Huawei категорично отрече всяко предположение, че компанията представлява заплаха за националната сигурност и призова NCISA да предостави доказателства, вместо да потъпква репутацията й без никакво основание.

Киберсигурността винаги е била основен приоритет на Huawei и компанията е надежден партньор за всички основни телекоми в Чехия, каза още говорителят на китайския гигант.

Няма никакви закони или разпоредби в Китай, които да принудят Huawei или друга компания да инсталира задължителни „задни вратички”, допълни говорителят, визирайки предупрежденията на САЩ, че мрежовите устройства на Huawei могат да съдържат „бекдор”-и, които биха позволили на китайските шпиони да проникнат в критична мрежова инфраструктура.

По думите на говорителя на Huawei, компанията никога не е получавала такова искане от никое правителство и никога не би се съгласила с него. Другата атакувана компания, ZTE, не е коментирала официално случая.

Някои телеком оператори вече са тествали 5G в Чехия, а инвестиционната група PPF, която е собственик на водещия доставчик на инфраструктура CETIN, подписа меморандум за разбирателство с Huawei в сферата на мрежите от пето поколение. Търгът за 5G честоти е планиран за 2019 година.

Американските служби настояват също Deutsche Telekom, мажоритарният собственик на T-Mobile US, да спре използването на оборудване на Huawei.

Коментари по темата: „Чехия се включи в атаката срещу Huawei”

добавете коментар...

  1. Аман

    Вал сам ги и чехите… моат сал да смочат бира ма на китайците ша са репчат американските му подлоги…

  2. Qsno

    Huawei-ския ИИ декодира съобщенията на САЩ без да иска за това.

  3. Софтуерист

    Това е чешкият Явор Колев. По един калъп са правени…

  4. Бай Хой

    Записвайте си. Световния полицаи САЩ, прави показно, как се води търговска и икономическа война, с най-долни средства. Само че китайския дракон вече се събуди, и такива дребни селски номера няма да предотвратят тоталната му доминация като първа икономическа, политическа и военна сила в света.

Коментар