Батерия ще захранва стадиона на Арсенал за цял мач

Батерийната система е проектирана така, че да отговаря на максималните нива на консумация по време на футболна среща на Емирейтс Стейдиъм (снимка: CC0 Public Domain)

Футболният клуб „Арсенал” инсталира система за съхранение на енергия чрез батерии, която ще съхранява достатъчно електричество, за да гарантира работата на „Емирейтс Стейдиъм” за цял мач. Енергията ще се доставя от ВЕИ дистрибутора Octopus Energy.

Системата за съхранение, разработена от британската Pivot Power, е проектирана така, че да отговаря на максимални нива на консумация по време на футболна среща, съобщи GreenTech.bg. Тя ще съхранява достатъчно енергия, за да поддържа работата на Емирейтс в продължение на 90 минути. Това е еквивалентът на захранването за 2 700 домове за два часа.

Инсталацията е по-голяма от която и да е друга система за съхранение на енергия за спортна площадка във Великобритания. Очаква се тя да заработи през лятото на 2019 г. – устройството с площ 180 кв. м. ще има капацитет 3MW/3,7Mwh.

Батерийната система ще функционира в продължение на 15 години. Тя ще генерира доходи, като предоставя услуги на националната електропреносна мрежа, за да помогне за балансиране на предлагането и търсенето.

„Това е голяма крачка напред към целта да бъдем ефективни при използване на енергия и да работим за намаляване на въглеродния си отпечатък като организация”, коментира изпълнителният директор на „Арсенал” – Винай Венкатешам.

Министърът от департамента по стратегии за бизнеса, енергията и индустрията Клеър Пери определи проекта като „хеттрик”, тъй като решава три проблема –  справяне с пиковото търсене на енергия, съхранение на чисто електричество и подпомагане на електроенергийната система.

Коментари по темата: „Батерия ще захранва стадиона на Арсенал за цял мач”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Па си прост

  2. Хаха

    Смешно.

  3. Софтуерист

    Ако съдията даде по-голямо продължение, ще доиграват на тъмно, хе-хе…

Коментар