Тестват сеизмична апаратура с шума от стадиона

Когато на футболния терен бъде вкаран гол и феновете изригнат в бурни реакции, човек може да почувства това като същинско земетресение. Ето, че група учени са се сетили да използват явлението в полза на своите разработки.

Докато два отбора по американски футбол се готвеха да се изправят един срещу друг в Сиатъл през уикенда, учени от Северозападната тихоокеанска сеизмологична мрежа (PNSN) при Университета на Вашингтон заредиха наблизо своите сеизмографи, за да проучват „земетресенията, генерирани от феновете”. За тях това е начин за тестване на нови сензори и софтуер.

Не е нужно човек да се вълнува много от футбол, за да разбере кога на близкия стадион си ограе мач и кога точно се вкарва гол. Ентусиазмът на феновете е изключително шумен, но и вибрира мощно. Затова не е изненадващо, че учените са склонни да впрегнат цялата тази енергия в полза на науката. В този случай те са решили да тестват нови земетръсни сензори и комуникационни системи за предупреждение.

Сеизмографите са изключително важен инструмент в борбатата за намаляване на щетите и загубите на човешки животи поради земетресения. Но макар да е постигнат голям напредък в разработката на сеизмични сензори и софтуер, тестването на тази деликатна техника е проблем. Причината е, че земетресенията не са предвидими, така че е трудно да се създадат надеждни схеми за изпитания.

Това се променя за първи път през 2011 г., когато сеизмолозите от PNSN забелязват, че при кулминацията на играта на стадиона близкият сеизмограф отчита повишени вибрации, причинени от реакциите на развълнуваните футболни фенове. Получените регистри за земни вибрации тогава биват наречени „Земетресението на звяра”. Учените решили да използват това явление.

Ето, че малко преди последния зрелищен мач този уикенд сеизмолозите на PNSN инсталираха набор от сензори в и около стадиона, където ще се играе. Те ги включиха към своите сеизмографи чрез инструмент QuickShake за бързи връзки между сензорите и интернет, както и с нов софтуер, способен да изобразява сеизмични вибрации в рамките на три секунди – 5-10 пъти по-бързо от предишните версии.

Целта не е да се записва шумът, произвеждан от тълпата, а по-скоро да се проследи как нейните скокове и тропот разлюляват стадиона. Каквито и да са пристрастията на учените към различните спортове и отбори, няма съмнение, че в такъв момент всички се надяват на зрелищен мач!

В допълнение към всичко това двама членове на PNSN бяха пратени на стадиона, за да търсят обяснения за някои предварително записани странни пикове, като например тези, наблюдавани по време на телевизионните реклами между полувремената. Тях учените са нарекли „танцовите трусове”.

Учените отбелязват, че трусовете на стадиона не са истински земетръс. Истинските трусове биват причинени от внезапни, моментни приплъзвания на земната кора, докато трусовете на стадиона са повърхностни вибрации, които траят по няколко секунди и даже минута. Това обаче е достатъчно за тестване на сеизмологичнта техника.

Надеждата на учените е, че тестове като тези някой ден ще доведат до разгръщане на мрежа от добре калибрирани датчици, с които ще бъде възможно да се предоставят навременни предупреждения за земетресения, вариращи от десет секунди до десет минути преди силния трус. Макар че секундите са малко време, често пъти то е достатъчно, за да може човек да застане на безопасно място, да изключи газта и електрозахранването или да излезе навън.

Коментари по темата: „Тестват сеизмична апаратура с шума от стадиона”

добавете коментар...

 1. пита морето яд го е

  черно море раздразнено о т убииствата в украйна и от сондите край Румъния пита
  защо с а сложили толкова опасна и ненужна апаратура против цунамита? И без това ако треснат девет по рихтер край Калиакра стн.нс.д-р Орлин Василев нема как да се спаси от института да най близките височини

 2. :)

  Сеизмолозите няма да постигнат резултати с умрелите хАмерикански фенове набиващи бургери и картофки на стадиона.

  Трябвя им командировка до Аржентина или Бразилия…ето какво се казва организирано скачане и люлеене на стадион, дори в роден мащаб :
  https://www.youtube.com/watch?v=GcY12_sYsy4

  това го няма зад океана…

Коментар