AI ще следи за засади на Световното по футбол 2022

AI, камери и топки с вградени предаватели ще решават кога на футболния терен има засада
(снимка: ФИФА)

Международната футболна асоциация ФИФА обяви, че е разработила полуавтоматизирана технология за регистриране на ситуациите на засада, която използва изкуствен разум, камери на стадиона и „свързана топка“, за да помогне на съдиите на терена при оплаквания за засада по време на мачовете от Световната купа 2022 в Катар.

Правилото за засада във футбола е сложно и понякога води до спорове на футболните играчи със съдията. По същество, ако атакуващ играч тича напред в полето на другия отбор, за да получи топка от съотборник, този играч трябва да има поне двама опоненти пред себе си – обикновено вратар и защитник – освен ако топката не дойде директно от голов удар, тъч или корнер. Играчите могат да бъдат в засада на терена, без да ги накаже съдията, стига всъщност да не влияят на случващото се в мача. Звучи просто, нали? Но всъщност е извор на много спорове.

По-рано ФИФА въведе технологията Video Assistant Referee (VAR), на турнира за Световното първенство през 2018 г. в Русия – където камери около терена предаваха кадри на монитори в операционна зала извън терена, за да помогнат при вземането на решения от рефера на терена по време на мача. В годините след това системата се доработваше, за да се подобри.

Полуавтоматизираната система за засичане на засада, която ще се използва в Катар по-късно тази година, вече е успешно изпробвана на тестови събития и турнири на ФИФА. Асоциацията преценява сигналите за засада чрез използване на 12 камери за проследяване, монтирани на различни места под покрива на стадиона, за да се определи точното местоположение на дадени играч чрез заснемане на до 29 точки с данни – включително „всички крайници и извивки“ – със скорост 50 пъти в секунда.

Топките, използвани за мачовете на Световното първенство по футбол през 2022 г., също ще предложат известна технологична помощ, благодарение на инерционен измервателен уред в средата си. Той ще изпраща данни безжично до операционна зала със скорост 500 пъти в секунда. В залата ще се проследяват данните за позициите на играчите и топките, като за целта ще бъдат изследвани от системи с изкуствен интелект.

Система от камери, датчици и предаватели ще предупреждава за засада по време на Световното първенство в Катар
(снимка: CC0 Public Domain)

В случаите на засада ще се генерират автоматични сигнали, които ще се получават от длъжностните лица, следящи мачовете в операционната зала. Те ще информират рефера на терена.

Системата също така може да генерира 3D анимация, показваща позицията на крайниците на играчите, когато се играе с топката. Анимацията ще бъде предоставена на медийните партньори на ФИФА и ще се показва на екраните на стадиона, „за да информира всички зрители по възможно най-ясния начин“.

„На Световното първенство по футбол през 2018 г. ФИФА предприе смела стъпка да използва технологията VAR на най-голямата футболна сцена в света – и това донесе безспорен успех“, каза президентът на ФИФА Джани Инфантино. „Полуавтоматизираната технология за засада е еволюция на системите VAR, внедрени по целия свят. Тази технология е кулминацията на три години усърдно изследване и тестване, за да осигури най-доброто за отборите, играчите и феновете, които ще бъдат в Катар по-късно тази година“.

Коментар