Южна Корея планира да увеличи дела на ядрената си енергия

Правителството на Южна Корея възнамерява да удължи експлоатационния живот на вече работещите атомни електроцентрали, както и да инвестира в изграждане на нови АЕЦ
(снимка: CC0 Public Domain)

Докато редица държави мечтаят за „зелена” устойчива енергия, Южна Корея одобрява планове за развитие на атомни електроцентрали, които в някои региони изобщо не се считат за приемливи източници на енергия.

Вчера южнокорейското правителство обяви, че делът на ядрената енергия в общата енергийна система на страната ще достигне поне 30% до края на десетилетието. Правителството обяви също намерението си да възобнови строителството на трети и четвърти енергоблок на атомната електроцентрала Шин Ханул.

През април стана ясно, че страната възнамерява да удължи експлоатационния живот на вече работещи атомни електроцентрали. В края на 2021 г. в Корея работеха 24 атомни електроцентрали с общ капацитет от 23,3 GW, което представляваше 27,4% от цялата генерирана енергия, пише Business Korea. До 2030 г. правителството възнамерява да доведе тази мощност до 28,9 GW при оптималния сценарий.

Първият и вторият енергоблок на атомната електростанция Шин Ханул трябва да бъдат завършени през втората половина на тази година. Пети и шести енергоблок на АЕЦ Кори са планирани за първата половина на 2025 г. Правителството обеща, че проектите ще се реализират безпроблемно.

Междувременно властта обяви амбициозни планове за възстановяване на ядрената индустрия. Ще бъдат инвестирани средства не само в изграждането на местни атомни електроцентрали, но и в чужбина. По-специално, предвиждат се изследвания в областта на създаването на малки модулни реактори и комерсиализиране на технологии за външните пазари.

По-рано бившият президент на Южна Корея заяви, че атомните електроцентрали ще останат един от основните източници на енергия за страната през следващите 60 години.

Коментар