Sharp се завръща на компютърния пазар

Sharp подготвя инвазия на пазара за персонални компютри (източник: Sharp)

Японската компания Sharp планира завръщане на пазара за компютри, след като го напусна през 2010 г. На предстоящото изложение CES 2019 в Лас Вегас през януари Sharp ще покаже новите си РС, съобщи Nikkei.

В началото на октомври т.г. Sharp, която е под контрола на тайванската Foxconn, придоби компютърния бизнес на Toshiba. По-конкретно, Sharp купи 80,1-процентен дял в Toshiba Client Solutions (TCS) – подразделение за персонални компютри и ноутбуци – за 4 млрд. йени (около 35 млн. долара).

В резултат на сделката, седем дъщерни компании на TCS, вкл. Toshiba America Client Solutions, станаха подразделения на Sharp, припомнят анализаторите.

В началото на 2019 г. Sharp планира да пусне в източен Китай завод за производство на компютри, в близост до предприятията на Foxconn. По този начин компанията ще намали производствените си разходи и по-бързо ще излезе на печалба от бизнеса с компютри.

Заводът ще се управлява от дъщерна компания с капитал 66,6 млн. долара, създадена през август 2018 г. заедно с местни китайски партньори.

През финансовата 2017 г. Toshiba продаде 1,5 млн. компютъра. Sharp се надява да удвои този обем чрез разширяване на бизнеса в Япония, Китай, Европа и САЩ.

Коментар