Протести срещу съкращенията в ИТ сектора

Работници от високотехнологичния сектор протестираха днес в Лондон и Бристол срещу съкращенията, предприети от HP и EDS, съобщиха медиите на острова.
Преди още мастилото от подписите под сделката между HP и аутсорсинг доставчика EDS да е засъхнало, кризата принуди най-големият компютърен производител да обяви съкращения на 3400 служители във Великобритания за две години.
Данните за планираните съкращения бяха изнесени от организацията Unite. Именно тя е в основата на протестите днес сутринта пред централата на HP/EDS в източен Лондон, както и по обяд в Бристол.
Unite обвини корпорацията, че използва кредитната криза като извинение за ненужни съкращения на работни места.
Демонстрацията не е била масова. Част от служителите и представители на Unite са се събрали пред централния офис на HP/EDS, преди началото на работния ден.
Това е много успешна компания, която се стреми да увеличи печалбите си, а работната сила е била жертвана, е казал националният секретар на Unite – Питър Скайт – пред IT Pro.
Британските медии цитират възмущението на Unite от факта, че толкова много хора са загубили работата си, когато през миналата година HP обяви 15% ръст, а заплатата на CEO-то Марк Хърд скочи с 31%.
Искаме да видим от тях дългосрочни планове, вместо "пожарни" икономии, е заявил Скайт. Той критикува HP и за това, че корпорацията съкращава служители на пълно работно време, а запазва договорите на 2000 контрактори във Великобритания.
Организаторите на протеста планират изяви из цяла Европа, вкл. в Австрия, Белгия, Италия, Испания, Франция и Германия.
Unite обединява в редиците си над 2 милиона членове от частния и публичния сектор на Великобритания.

Коментар