Китайско нашествие в Топ 5 на сървърния пазар

Повечето доставяни сървъри в световен мащаб са от корпоративен клас (източник: CC0 Public Domain)

Доставките на сървъри в световен мащаб ще нараснат с 5% тази година, достигайки 12,42 млн. броя, а три китайски компании заемат стабилни позиции в Топ 5, по данни на DRAMeXchange, подразделение на пазарния анализатор TrendForce.

Две американски компании – Dell EMC и HPE (вкл. H3C) – контролират над 30% от глобалния пазар на сървъри. Двата бранда имат дялове съответно 16,7% и 15,1% в общия брой на доставените сървърни системи. След тях се нареждат китайските производители Inspur, Huawei и Lenovo с дялове 7,8%, 6,4% и 5,7%.

През настоящата година Inspur е доставила на пазара близо 1 милион сървъра, 30% от които се падат на Китай. По-голяма част от поръчките са дело на китайски интернет компании, вкл. Baidu, Alibaba и Tencent.

Huawei постига рекордно високи темпове на растеж – около 20%, благодарение на поръчки от телеком операторите. По данни на DRAMeXchange, компанията реализира 70% от доставките си на пазара в Китай, а останалите 30% се падат на европейски клиенти.

По-голяма част от доставените сървъри в световен мащаб са системи от корпоративен клас. Оборудването за дейта центрове, което поддържа работата на интернет услугите, възлиза на почти 35% от общия брой продадени сървъри, сочи анализът.

Коментари по темата: „Китайско нашествие в Топ 5 на сървърния пазар”

добавете коментар...

  1. J

    Huawei 🙂
    Някой от вас докосвал ли се е до това “чудо на техниката” или на китайската конспирация по-точно !
    “Wellcome to the server” !
    🙂

Коментар