Над 290 млн. евро са изхарчени с карти Visa в България през 2008 г.

Изразходваните средства за покупки на стоки и услуги с карти Visa, издадени в България, са се увеличили със 126.7% и са на обща стойност 290.7 млн. евро. Това обяви вчера Никос Кабанопулос, вицепрезидент, генерален директор за Гърция, Кипър и България на Visa Европа.
Транзакциите за покупка на стоки и услуги като процент от всички изразходвани средства от картодържателите са се увеличили с 96%.
През 2008 г. Visa Европа отбелязва силен ръст в броя дебитни и кредитни карти Visa. Общият им брой в България се е увеличил с 29.2% до 1.93 млн. карти.
Използването на карти Visa, издадени в Европа, за покупки на стоки и услуги, отбелязва ръст от 10.9%, а над 70% от всички средства сега се изразходват чрез дебитни карти. Тези цифри потвърждават, че ние активно изместваме парите в брой и чековете като основно средство за разплащане”, каза Марк Антипов, генерален директор „Развиващи се пазари”, Visa Европа.
През последните години Visa Европа изгражда и поддържа европейска платформа за обработване на транзакции. От компанията твърдят, че това е не само най-развитата в техническо отношение, но и най-евтината и най-бърза платформа за картови разплащания в Европа.
Данните показват 13% увеличение на обработените от Visa Европа транзакции през 2008 г. на обща стойност 6.4 милиарда евро.
По време на Коледните празници значително са се повишили онлайн транзакциите, като ръстът е 24% спрямо миналата година.
Нововъведения като картите Visa с еднократен код, предплатените карти, безконтактните карти Visa payWave и технологията за мобилни плащания дават на потребителите по-сигурен и удобен начин за плащания, посочиха от компанията.
През последните три години Visa инвестира средно по 87 милиона евро на година за изследвания и развитие на нови продукти и технологии. Някои от иновативните решения, като Cash back и миграцията към технологията с чип, Visa Европа планира да пусне и в България.

Коментар