Японци купуват най-голямата датска ИТ компания

NEC придобива водещ доставчик на софтуер и услуги за държавната администрация на Дания (снимка: NEC)

Японската корпорация NEC обяви, че придобива KMD Holding ApS – най-голямата датска компания в сферата на информационните технологии. Сделката е на стройност 1,07 млрд. евро.

NEC купува KMD от досегашния й собственик – инвестиционната компания Advent International. Очаква се двете страни да финализират сделката към края на февруари 2019 г.

KMD доставя софтуер и ИТ услуги в Дания по модела SaaS (софтуер като услуга). Компанията има много силни позиции в централната и местните власти, на които предлага широк спектър софтуер за цифровизация.

Дания е страната с най-висок рейтинг в обзора на ООН за електронните правителства през 2018 г. В допълнение към позициите си в държавната администрация, KMD има успешен опит в сделки по стратегически сливания и поглъщания.

NEC, от своя страна, е силен играч в интеграцията на информационни и мрежови технологии. С поглъщането на KMD, японската компания се надява да засили глобалния си бизнес в сферата на сигурността, който се разглежда като ключов за ръста на фирмата в близките три години.

Коментар