Белият дом мисли да забрани покупките от Huawei и ZTE

Белият дом подготвя нова ограничителна мярка за китайския бизнес (източник: CC0 Public Domain)

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обмисля през новата година да пусне изпълнителна заповед, с която да обяви национална „извънредна ситуация” и да забрани на американските телеком компании да използват оборудване от китайските Huawei и ZTE, съобщи Ройтерс, позовавайки се на „трима източници, запознати със ситуацията”.

Това ще бъде най-новата стъпка на администрацията на Тръмп за ограничаване на присъствието на Huawei Technologies и ZTE Corp. на американския пазар. Двете компании са едни от най-големите за производство на мрежово оборудване. САЩ обаче твърдят, че те работят под командването на китайското правителство и че оборудването им може да бъде използвано за шпиониране на американците.

Изпълнителната заповед, която е в процес на подготвяне повече от осем месеца, може да бъде издадена още през януари. Тя ще задължи Министерството на търговията да забрани на американските компании да купуват оборудване от чуждестранни производители на телекомуникационно оборудване, които представляват „значителни рискове за националната сигурност”.

Макар че заповедта е малко вероятно да назове поименно Huawei или ZTE, предполага се, че служителите на търговското ведомство ще я тълкуват като разрешение да ограничат разпространението на оборудване на двете компании. Според източниците на Ройтерс, текстът за заповедта все още не е окончателно готов.

Изпълнителната заповед ще се позове на Закона за международните извънредни икономически правомощия – норматив, който дава на US президента правомощия да регулира търговията в отговор на извънредна за страната ситуация, която заплашва САЩ.

Проблемът придобива спешен характер, тъй като американските доставчици на безжични мрежи усилено търсят партньори, с които да изградят бъдещите си 5G безжични мрежи. През август пък бе приета отбранителна политика, която забранява на самото американско правителство да използва оборудване от Huawei и ZTE.

Коментари по темата: „Белият дом мисли да забрани покупките от Huawei и ZTE”

добавете коментар...

  1. Шуша и Пипа

    То понеже големите Северно Американски корпорации не са шуша-и-пипа със съответното правителство и три/буквени служби, та само Китайските са… та затова да се забранят

  2. Йордан

    Хахаха, тотални смешници. Ама утре ще цвилят на умряло, когато Китай на свой ред забрани продуктите на америкаски компании.

Коментар