Мини-тракер помага за опазване на носорозите

Сензорите на Sigfox могат да предупреждават парковите надзиратели, когато носорозите се приближават до зона, определена като особено опасна, заради предишни случаи на бракониерство (снимка: Sigfox)

Френската технологична компания Sigfox е разработила малък и хитър тракер, който може да бъде вграждан в роговете на носорозите, за да помогне на природозащитниците да наблюдават застрашените животни и да ги опазват.

Предвид драматичното намаляване на популациите на редица животински видове през изминалия век, най-вече поради бракониерството и разрастването на градовете, организациите за грижа за дивите животни в последно време се насочиха към технологиите, за да си помогнат в опазването на видовете, които са на ръба на изчезването.

Глобалният брой на носорозите е намалял до около 20 000 преди десетилетие поради безмилостното бракониерство. Сега, благодарение на усилията за опазване на природата, те са се възстановили до около 29 000 животни.

Камери, инфрачервени сензори и сензори за движение, електронни гривни и безпилотни летателни апарати са използвани през годините за защита на застрашени видове. Но нерядко те биват ограничени от големите разстояния и ограничените ресурси в съответните страни.

Sigfox, известна с изграждането на мрежа, свързваща различни обекти с интернет, е разработила сензори, способни да „кажат” точното местоположение на носорозите, използвайки мрежата на фирмата за дълъг период от време.

Сега ние помагаме на рейнджърите и природозащитниците да наблюдават от разстояние носорозите, като поемат по-малък риск, и да знаят за потенциални опасности, които животното може да срещне”, каза Марион Моро, ръководител на Фондация Sigfox пред Ройтерс.

Сензорите могат да предупреждават парковите надзиратели, когато носорозите се приближават до зона, определена като особено опасна, заради предишни случаи на бракониерство. В комбинация с други сензори за предупреждение, те могат да бъдат използвани за изпращане на спасителни екипи на място в реално време.

Започнахме проект в Зимбабве преди три години, като измислихме прототип, поставен в роговете на около 30 носорози, който излъчва точното положение на носорога три пъти на ден, в продължение на три години”, споделя Моро.

Мрежата на Sigfox обаче използва специфичен радиосигнал, който предлага по-голяма сигурност, отколкото други устройства за проследяване. Сензорът се „събужда” само когато трябва да предава данни, което го прави почти невъзможен за прихващане от бракониерите.

По думите на Моро, Sigfox е проектирала тракерите да бъдат дълготрайни с автономен живот на батерията от около три години.

Коментар