AI помага в мисия за опазване на дивата природа

Дивата природа трябва да бъде съхранявана, за да не се стигне до представянето ѝ единствено в дигитален формат (снимка: CC0 Public Domain)

Започна първа по рода си кампания, която съчетава иновациите в изкуствения интелект с важната мисия за опазване на дивата природа, съобщиха от агенция Next DC, която си партнира в проекта с WWF.

Кампанията, насочена към повишаване на осведомеността за опазване на природата и застрашените видове, използва новаторски подходи, за да подчертае значението на съхраняването на животните в естествения им вид, преди същите да станат само част от цифровия свят на изкуствения интелект.

С нарастващото влияние на AI в създаването на изображения, хората все по-трудно различават реалните снимки от такива, генерирани от изкуствен интелект. В отговор на този феномен, Meta въведе специален етикет „AI Info”, който маркира изображенията, създадени с помощта на инструменти като Midjourney и Dall-e. 

Кампанията на Next DC за WWF се възползва от лансирането на този специален лейбъл, за да насочи вниманието на обществеността към важността на опазването на дивата природа.

Потребителите могат да тестват своето умение да разпознават дали изображението на животното е истинско, или създадено с AI (илюстрация: предоставена от Next DC)

Инициативата стартира със серия от постове в профилите на WWF в социалните мрежи. Постовете представят застрашени видове, които се срещат на територията на България. Всички изображения са създадени изцяло с помощта на AI, за да активират етикета „AI Info” на платформите на Meta.

Въпреки това, във всяко изображение е включена и допълнителна маркировка „Extinction Info”, която подчертава, че именно човешката дейност е причината тези животни да бъдат в риск от изчезване.

Кампанията подчертава отпечатъка, който технологиите и човешката дейност могат да имат върху природата. Докато AI променя начина, по който виждаме света, WWF и Next DC апелират за осъзнаване на факта, че дивата природа трябва да бъде съхранявана, за да не се стигне до представянето ѝ единствено в дигитален формат. 

Като част от кампанията Next DC разработи интерактивен куиз, който предизвика широк интерес и активно участие от страна на потребителите, които могат да тестват своето умение да разпознават дали изображението на животното е истинско, или създадено с AI.

Инициативата е силен сигнал за спешната необходимост от действия за защита на застрашените видове и насърчаване на общественото участие в опазването на планетата.

Коментар