Технология MIOTY обещава чудеса в смарт измерванията

Нова спецификация MIOTY може да преобрази системите за интелигентни измервания
(снимка: CC0 Public Domain)

Обществото Fraunhofer, най-голямата научноизследователска организация, ориентирана към приложенията, връчи годишната си награда за изключителни научни постижения на новата технология MIOTY, която се нарежда като съперник на LoRaWAN, NB-IoT и Sigfox на пазара на системи за комуникация на дребна електроника с ниска консумация на енергия.

MIOTY е заигравка с MY-IOT – използва новата спецификация TS-UNB от Европейския институт за телекомуникационни стандарти (ETSI), разработена да замени безжичната измервателна шина (M-Bus) – стандарт, който е в основата на интелигентното измерване в Европа, както и на определени пазари в Азия и Латинска Америка.

Стандартът TS-UNB и технологията MIOTY са предназначени да прехвърлят „много хиляди пакети данни едновременно” без проблеми със смущения, отбелязва EnterpriseIoTinsights. Твърди се, че конкурентните технологии като LoRaWAN и Sigfox не могат да съперничат достойно на този резултат.

В изявление относно новата технология се казва: „MIOTY прехвърля данни от няколко хиляди и до няколко стотици хиляди сензорни възли на квадратен километър – до 1,5 милиона пакета с данни на ден – към един-единствен пункт за събиране без загуба на предаване, дори в съжителство с други безжични системи или в райони без телефонно покритие и всичко това с честотна лента от само 200 килохерца”.

Крайните устройства са толкова енергийно ефективни, че батериите издържат до 20 години. Възможна е и мобилна работа на сензорните възли в превозните средства, дори когато се движат със скорост над 120 километра в час, допълват авторите на разработката.

Коментар