LoRaWAN мрежа обхваща хиляди водомери в Полша

Полша внедрява интелигентно отчитане на водомерите с LoRaWAN мрежа
(снимка: CC0 Public Domain)

Полският доставчик на IoT решения AIUT внедри LoRaWAN мрежа за местната ВиК компания в град Пекари Слашки. Задачата на мрежата е да свързва интелигентните водомери в града.

Първоначалният обхват предвижда включване на 6500 IoT устройства към умните водомери в града, съобщи EnterpriseIoTinsights. Системата ще може да се разширява с цел поддържане на допълнителни приложения за „интелигентен град”. Пекар Слашки има 55 000 жители и се простира на 40 квадратни километра.

Инсталаторът е работил с френската IoT фирма Kerlink по проекта. Kerlink определя проекта като „най-голямата” мрежа от типа LoRaWAN в Полша. Фирмата се хвали с със 120 000 „инсталации” на LoRaWAN в 69 държави, във „всички първични IoT вертикали”.

Новата LoRaWAN мрежа е насочена само към водомерите. Kerlink обаче предполага, че съществуващата мрежа ще може да се използва като „трамплин” за по-нататъшни приложения за интелигентен град.

AIUT заяви, че предоставя „лесна за използване и бърза за изпълнение” система за дистанционно отчитане, измервания и откриване на течове. Почасовите и ежедневни отчитания ще предлагат „мониторинг в реално време” на общинската водоснабдителна мрежа и ще намалят експлоатационните разходи за поддръжката ѝ.

„Системата отваря пътя за разработване на приложения за интелигентни градове и показва, че неизбежното използване на IoT технология е стратегическото направление за развитие на полската икономика, което е потвърдено от полското министерство на цифровизацията”, гласи изявление на фирмите-изпълнители.

Коментари по темата: „LoRaWAN мрежа обхваща хиляди водомери в Полша”

добавете коментар...

  1. Свой

    И инкасаторките ще останат безрабтни, 112. Аз на нашата и оставям показанията вън за да не влиза. Не за друго, а понеже не искам да ми влиза с обувки в къщи и да пипа с мръсни ръце тук и там. Аз даже сам ще си правя нещо такова. Слагаш си една безжична камера над водомера и вън на малко екранче се извежда картината от камерата. Чисто и може да си го гледа по всяко време, а не да се занимавам да пиша бележки или да и пращам снимки на вайбър. За в банята, че кухнята и банята ми не са свързани и имам два водомера ще трябва да е на батерии понеже е “скрит” в стената и няма как там да има кабели за ток.

  2. 112

    Айде и тук да ги правят такива…

Коментар