Wizz Air продължава да набира пилоти от България

Хора с малък или никакъв летателен опит могат да получат лиценз за търговски пилоти
(снимка: Wizz Air)

Академията за пилоти Wizz Air търси нови кандидати в страните, в които има авиобази, включително България. Те ще могат да участват в интегрираната ATP(A) програма за обучение на авиокомпанията и да станат търговски пилоти.

Въпреки пандемията Wizz Air не е спирала да развива интензивната си тренировъчна програма за пилоти. Wizz Air Pilot Academy стартира през 2017 г., като предложи на хора с малък или никакъв летателен опит шанс да получат лиценз за търговски пилоти и перспектива да работят в авиокомпанията.

Обучението за пилоти стартира от нулата в партньорство с опитни летателни училища и в съответствие със стандартите за обучение на Wizz Air. От юни 2018  г. академията е отворена и за кандидати от България.

Wizz Air предложи и нова схема за разсрочено плащане за обучението. При общ размер на таксата от 61 460 евро за интегрирано обучение Wizz Air ATO ATPL (A), кадетите трябва да платят авансово само първоначална такса от 13 950 евро (с 50% по-малко), докато останалата част от таксата се заплаща на вноски през първите им години вече като работещи пилоти в Wizz Air.

Две училища за пилоти участват в академията – Trener Kft в Нирегихаза, Унгария, и Egnatia Aviation в Кавала, Гърция. Интегрираната тренировъчна програма се състои от общо 750 часа наземни курсове, 60 часа в симулатор и 145 часа полети, в продължение на от 17 до 21 месеца.

По време на това начално обучение кадетите получават и развиват необходимите знания и умения, за да стартират кариерата си на пилот в Wizz Air. Кадетите, които успешно завършат програмата, могат да продължат с разширено обучение.

След това те ще бъдат квалифицирани да летят като първи офицери в мрежата на авиокомпанията и впоследствие – след около 2 години – ще могат да кандидатстват за длъжност старши първи офицер.

След минимум още две години пък ще имат възможност да кандидатстват по програмата за надграждане, за да станат един от командирите на самолет Airbus A320 или на A321neo, които са най-новата технология в индустрията.

Коментар